Autamme yrityksiä menestymään mentoroinnin ja tapahtuma-, tiedottamis- ja verkostoitumiskonsultointien ja valmennuksien kautta. 

 

 

Innostusta ja energiaa mentoroinnista

On ilo todeta, että mentoroinnista on tullut suosittu tapa tukea esim. ammattitutkinnon suorittamisessa, mentorointi on osa tutkintoa. Yhteistyö pitää usein sisällään opiskelujen lisäksi ammatillisten valmiuksien kehittämistä myös työn hakuun, haastatteluihin, rohkaisuun kaikissa työelämän tilanteissa.

Oma innostukseni mentorointiin astui jälleen useita askeleita eteenpäin, kun yksi mentoroitavistani lähetti minulle juuri tämänsisältöisen kiitosviestin: Olen oivaltanut tässä matkan varrella, mikä on mentorin merkitys tässä opiskeluprosessissa. Puhelinkeskustelumme ovat aina kiintoisia ja innostavia, ja olen niiden jälkeen inspiroitunut ja uskon olevani oikealla tiellä. Osaat juuri sopivasti tukea, kannustaa, rohkaista, ohjata hienovaraisesti eteenpäin ja jakaa omia kokemuksiasi/ viisauttasi. Koen, että olet ikään kuin henkinen valmentaja – tärkeä sellainen – tietopuolisen opetuksen rinnalla.

Ammattitaitoinen mentori auttaa löytämään omat vahvuudet ja heikkoudet. Kokenut mentori löytää itse mentorointiprosessin aikana uusia alueita, jotka kenties ansaitsevat erilaisia lähestymistapoja. Hyöty on tuloksellisempaa, kun sekä mentoroitava = aktori että mentori osaavat nähdä yhteistyön molempien mahdollisuutena kasvaa ja kehittyä. 

Yhteistyössä tärkeintä on tavoitteiden asettaminen, mikä tähtää omakohtaisiin haasteisiin, ammattiosaamisen kehittämiseen pitkälläkin tähtäimellä. Avoin, luottamuksellinen ja vuorovaikutuksellinen suhde on kaikkein tärkeintä. 

Mentorointiin voidaan sisällyttää opettamista, ohjaamista ja esimerkkinä olemista, mutta tärkeintä on että mentoroitava tekee tämän pohjalta opinto- ja työtavoitteisiin liittyvät päätökset itse mentorointia mahdollisimman monipuolisesti hyödyntäen. Opiskelijallehan parasta on se, että hänellä on tukenaan kokeneempi henkilö, jolta voi milloin tahansa kysyä: olenko menossa oikeaan suuntaan?

Avoimuus ja halu kehittyä on avain mentoroinnin tuloksellisuuteen. Parhaat tulokset saavutetaan vähintään vuoden kestävällä kahdenkeskisellä ja luottamuksellisella vuorovaikutussuhteella. Tiivis ja systemaattinen, kuukausittainen yhteydenpito antaa tähän parhaimman lähtökohdan. 

Kun mentorointi on käynnistynyt ja aktori kertoo saaneensa ensimmäisessä tapaamisessa vinkkejä ja oppia enemmän kuin osasi arvata, ollaan astuttu oikealle polulle. Pitkän työuran tehnyt mentori on kokenut ammattilainen, jonka pohjalta hän pystyy parhaiten innostamaan ja kannustamaan opiskelijaa kohden hyviä tuloksia. 

Mentorointipalveluja tarjoaa Suomessa mm. Hyvä Diili-mentoripankki https://mentoripankki.recit.fi .

Kirja on myös saatavilla kirjakaupoista, mm. Suomalaisen kirjakaupan ja Adlibriksen verkkokaupoista.